Τα Υακίνθεια είναι τα πολιτιστικά δρώμενα που γίνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου στα Ανώγεια.

Τα δρώμενα πραγματοποιούνται στον χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό σε τοποθεσία του Ψηλορείτη, λίγο μετά τα Ανώγεια, σε υψόμετρο 1260 μ.

Εκεί έχει ανεγερθεί ναός αφιερωμένος στον Άγιο Υάκινθο, ο οποίος μιμείται την αρχιτεκτονική των «μιτάτων». Μια λιτή ξερολιθική κυκλική κατασκευή με θόλο. Μέσα στο ναό βρίσκεται η ολόσωμη εικόνα του Αγίου Υακίνθου. Δίπλα, έχει δημιουργηθεί ένα πέτρινο θέατρο όπου γίνονται οι συναυλίες στη σκιά των δέντρων.

Το θέμα των πρώτων Υακινθείων ήταν ο “Μεγάλος Ερωτικός” και ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι.

Από τότε, κάθε χρονιά τα Υακίνθεια έχουν διαφορετική θεματική και συνήθως σμίγουν την κρητική μουσική και την κρητική λαϊκή παράδοση με μουσικές και παραδόσεις από άλλα μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Είναι ένας σημαντικός θεσμός πολιτιστικής δημιουργίας στη χώρα μας και σημείο αναφοράς μεσογειακών πολιτισμικών ανταλλαγών, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στο δίκτυο των πιο γνωστών φεστιβάλ της Μεσογείου.

Τα Υακίνθεια «προκαλούν» το πνεύμα και το σώμα με διαφορετικό θέμα κάθε φορά και έτσι κάθε χρόνο οι παρευρισκόμενοι ζουν μία και μοναδική ψυχοσωματική εμπειρία στο φυσικό περιβάλλον.