Υακίνθεια 2013 – Ίκαρος… Εξυψώθηκε με την πτώση του

Programa2013_1
Programa2013_3
Programa2013_4
Programa2013_2
Ο ´Ικαρος

ένα φεγγάρι τύμπανο απόψε με καλεί να βγάλω την παλιά στολή να την πετάξω ν’ αφήσω πίσω τους καημούς τα γράμματα τους αριθμούς και να φωνάξω σκαρφάλωσε στην τρέλα μου και πιάσε ουρανό

κάτω απ τα πόδια μου το κενό, να μη φοβάσαι.

Αυτοί που κάθουνται στη γη και δεν τολμούνε τη φυγή να τους λυπάσαι κι αν έλυωσαν του Ικάρου τα κέρινα φτερά δε χάθηκε στα πέλαγα έμεινε κεί ψηλά.

Λουδοβίκος των Ανωγείων

Τα Υακίνθεια 2013, για τέσσερις ημέρες πολιτισμού, στις 25, 26, 27 και 28 Ιουλίου, ήταν αφιερωμένα στον σύγχρονο Ίκαρο Κανέλλο Κανελλόπουλο, ο οποίος πέταξε από Κρήτη για Σαντορίνη με πτητική μηχανή ποδήλατο. Ο άντρας που δικαίωσε το Δαίδαλο, αποδεικνύοντας ότι με τη μυϊκή δύναμη μπορείς να πετάξεις, θα παρευρεθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου στα 1260μ. υψόμετρο του Άγιου Υάκινθου στα Ανώγεια και θα μας καταθέσει την εμπειρία του από το μεγάλο εγχείρημα.

Ίκαρος… Εξυψώθηκε με την πτώση του. Η πρώτη γνωστή δημόσια εναέρια διαφωνία, υπήρξε του Δαίδαλου με τον γιο του Ίκαρο. Ερμηνεύοντας μία πλευρά του μύθου, διαπιστώνουμε μια αντίθεση του Ίκαρου στις «υποδείξεις» του πατέρα του. Ο Ίκαρος τον προκαλεί ν’ ανέβουν ψηλά. Ο Δαίδαλος γνωρίζοντας τις δυνατότητες των πτερύγων, αρνείται, φωνάζοντάς του: «θα πέσεις, θα πέσεις». Κι ενώ ο Ίκαρος φεύγει προς τα πάνω, του απευθύνει λόγο: «θα κληθεί η ιστορία να ψηφίσει τη δική μου τόλμη ή τη δική σου γνώση πατέρα»… και χάνεται στους αιθέρες.

Ικάριο πέλαγος. Ικαρία. Σχολές Ικάρων. Η ιστορία, επέλεξε την ΤΟΛΜΗ…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 25 Ιουλίου

Ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης, ο ιερέας του Άγιου Υάκινθου, σήμανε την έναρξη των εκδηλώσεων με τον καθιερωμένο αγιασμό.

21.00: Ομιλία του Αρχιτέκτονα Κώστα Καζαμιάκη με θέμα «Ίκαρος και Ικαρία». Μια άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση του μύθου.

21.30: «Όσο κι αν δέρνει ο άνεμος».
Συναυλία με τον Ψαρογιώργη. Συμμετείχε ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Γιάγκος Χαιρέτης. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στην Γιαννούλα Χαιρέτη.

Παρασκευή 26 Ιουλίου


21.00: Παρουσίαση του τρίτομου έργου «Ιδαίο Άντρο Ιερό και Μαντείο» του Γιάννη Σακελαράκη και της Έφης Σακελαράκη - Σαπουνά. Μίλησε ο Αρχαιολόγος Γιώργης Α. Καλομοίρης.

21.30: «Ανάμεσα σε δυο ποτάμια», μουσική και χορευτική παράσταση.
Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον μεγάλο Ισπανό χορευτή Oscar Des Los Reyes, από μία εύνοια της τύχης.
Kιθάρα: Τζιφάκις Χρίστος, χορός: Oscar Des Los Reyes, Eλένη Παπαδοπούλου.
Κρητικός χορός σε ένα εγχείρημα διαλόγου με το φλαμένκο, με τους Γιώργη και Γιάννη Μεγαλακάκη.
Συμμετείχαν: Όθωνας Μπικάκης κρητική λύρα, Μιχάλης Σταυρουλάκης λαούτο, Ανδρέας Φασάκης λαούτο, Pedrο Fabian κρουστά, Παναγιώτης Μπουραζάνης ηλεκτρικό μπάσο, Βαλέριος & Μελίνα Ιωαννίδου παλαμάκια – palmas.

22.30: «Η παρέα του Υακίνθου».
Τέσσερις νέοι Ανωγειανοί, της «Ανωτάτης Μουσικής Σχολής Ανωγείων», ένωσαν την κοινή τους αγάπη και αισθητική για τη μουσική και τον στίχο της καταγωγής τους. Παίζουν και τραγουδούν στον φυσικό τους χώρο. Οι Υάκινθοι είναι: ο Βασίλης Δραμουντάνης, ο Δημήτρης Μπέρκης, ο Γιάννης Σπαχής και ο Γιώργος Σπαχής.

Σάββατο 27 Ιουλίου

Νωρίς το απόγευμα, η βάφτιση της μικρής Αμαλίας.

21.00: Διάλεξη του Καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη με θέμα «Ένας αστρολάβος διασταυρώνεται με τον Ίκαρο στους ουρανούς». Στη μουσική, ο Οδυσσέας Γραμματικάκης.

21.30: Συναυλία με την διάσημη Mαρία Μπιλντέα (άρπα) και τον επίσης κορυφαίο Σέρτζου Ναστάζα (βιολί).

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, παρουσιάσε το τραγούδι «Ο Ίκαρος». Μαζί του, η Στέλλα Σειραγάκη.

Κυριακή 28 Ιουλίου


21.00: Ομιλία του Καθηγητή Χρήστου Γιανναρά με θέμα σχετικό με τον Ίκαρο και την καθαρότητα της τόλμης.

21.30: Συναυλία με τους: α) Λουδοβίκο των Ανωγείων. Μαζί του, ο Μανώλης Μπαρδάνης, ο Αντώνης Μυτακίδης και η Νατάσσα Καμπαστάνα από τη Ρόδο.
β) Παναγιώτη Καλατζόπουλο. Μαζί του, ο Κλέωνας Αντωνίου και η Αγγελική Τουμπανάκη.
γ) Έλλη Πασπαλά και Τάκης Φαραζής στο πιάνο.

Παράλληλες εκδηλώσεις:


Έκθεση «τα δώρα του βουνού». Φωτογραφική έκθεση πτήσεων .

Πραγματοποιήθηκαν πτήσεις στη διάρκεια των εκδηλώσεων στον αέρα του Ψηλορείτη, από την «Αεραθλητική λέσχη Ίκαρος».
Η ομάδα «Ανεβόλεμα» και η ομάδα «Creta Cycling Sports», «ποδηλατώντας στους ουρανούς», οργάνωσαν ποδηλατική ανάβαση στον Άγιο Υάκινθο, το Σάββατο 27 Ιουλίου, για να τιμήσουν δύο φτερωτούς Έλληνες: τον Κ. Κανελλόπουλο και τον Γ. Γραμματικάκη.

Επίσης ένα εικαστικό δρώμενο με τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο, από τους Αρχιτέκτονες Γ. Πετράκη και Ν. Μουρέλο.