Υακίνθεια 2012 – Για να δεις τα άστρα, πρέπει να σηκώσεις κεφάλι…

Programa2012_1
Programa2012_2
Programa2012_3
Programa2012_4
Programa2012_5
Programa2012_6
Programa2012_7
Programa2012_8
Την πρώτη ημέρα η ομιλία της Άννας Τζιροπούλου με θέμα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Μια ιστορία πανάρχαιη, σήμανε την έναρξη δίνοντας τη σκυτάλη στους ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Ιωάννη Μελισσανίδη, Δημοσθένη Ταμπάκο, Στέλιο Μιγιάκη, Πέτρο Γαλακτόπουλο, Γιώργο Καπελάκη και άλλους, για να μας δείξουν πώς οδήγησαν τα βλέμματά μας να ακολουθούν το αργό ανέβασμα της σημαίας ως τη συγκίνηση, ως τα άστρα.. μέσα από Βίντεο-προβολές των ένδοξων στιγμών τους και μέσα από μία ζωντανή συνέντευξη στο θέατρο του Υάκινθου, όπου και οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις. Ακολούθησε μουσική βραδιά με την Μόρφω Τσαϊρέλη, τον Ηρακλή Βαβάτσικα, τη Μαριάννα Ζάχου ενώ συμμετείχε και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Την δεύτερη ημέρα, σε μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση της δράσης του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα από τον καθηγητή Γιάννη Παπαμαστοράκη και τους συνεργάτες του για πρώτη φορά, είχαμε την μοναδική ευκαιρία να συνδεθούμε με τα «ουράνια σώματα» στο χώρο του Υάκινθου. Τη στιγμή που το τηλεσκόπιο φωτογράφιζε τα απέραντα του σύμπαντος, εμείς βλέπαμε ζωντανά τις φωτογραφίες σε videowall. Με αναφορές στο μυθικό στερέωμα και την ποίηση, η Αταλάντη Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη μας μίλησε για την Μυθολογία των Άστρων και τέλος ακολούθησε μαγική μουσική βραδιά -αντάξια των άστρων- με τον Σταύρο Λάντσια.

Την Τρίτη ημέρα, ο Μανώλης Αλεξάκης παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο Μια φλόγα, μια φωτιά, ενώ μουσικά μας συντρόφευσαν οι αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή . Από μια κορυφή του Ψηλορείτη με την αρχαία ονομασία «Τυμπανάτορας», ο Νικος Τουλιάτος με την ομάδα του, στείλαν ένα μήνυμα αφύπνισης από την εποχή του Μίνωα στο σήμερα. 5000 χρόνια μετά και για πρώτη φορά, ήχησαν τύμπανα στην κορυφή του βουνού. Το ηχητικό σήμα ταξίδεψε 8000 μέτρα στα πόδια των χορευτών, μετουσιώνοντας το μήνυμα σε ανάταση. Ο Κώστας Τσουρακάκης με την 12μελή ομάδα του έκαναν ιπποδρομία στον κάμπο του Γαϊτάνι, μεταφέροντας την εικόνα του Χαρίδημου, του κρητικού ήρωα του Ερωτόκριτου, όταν έρχεται να κονταρομαχήσει: «Θωρώσι σκόνη νέφαλω στα ύψη σηκωμένο και καβαλάρη με πολλούς άλλους συντροφιασμένο…». Η βραδιά θα συνέχισε με τους Πετρίτες και έκλεισε με τον Ψαραντώνη.

Την πρώτη ημέρα, οι νεαροί βοσκοί των Ανωγείων πιστοί στη φιλοξενία του Ξένιου Δία, προσέφεραν με τον αρχέγονο τρόπο ψησίματος, οφτό στους παρευρισκόμενους, ο Γιώργης Σαλούστρος για τρεις ημέρες προσέφερε ροφήματα του βουνού, ενώ έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις ουράνιες συνθέσεις κοσμούσε όλες τις ημέρες την πλατεία των Ανωγείων, το Μεϊντάνι.