Υακίνθεια 2010 – Ο χορός του κόσμου

Cover
1
2
3
4
5
6
7
8
9


Σε μια εποχή όπου όλα υπακούουν στους αριθμούς και δοκιμάζεται η αξιοπρέπειά μας, τα Υακίνθεια έρχονται να υψώσουν ανάστημα βάζοντας τον πολιτισμό να πει το δικό του λόγο, με το «Χορό του κόσμου».
Βραζιλιάνοι, Αιγύπτιοι, Κάτω Ιταλιάνοι, Κρήτες χορευτές σμίγουν στην αρχέγονη πράξη που τιμά τη συγκίνηση στο δροσερό θέατρο του Αγίου Υακίνθου.

Ας εξυψώσουμε το μέσα μας ενάντια στο «χορό» που μας επιβάλλουν.

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου το φεστιβάλ έκανε πρεμιέρα με την ομιλία του Γιώργου Νικολακάκη, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Κίνηση και χορός στο ρυθμό του κόσμου».
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας συνεχίστηκε καλλιτεχνικά, με την παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού» με τον Γιώργο Μεσσάλα ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από τον Ψηλορείτη μια μοναδική συναυλία με τον Ψαραντώνη και χορός από τους χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων.
Την πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε μεταμεσονύκτια καντάδα, αφιερωμένη στον Νίκο Ξυλούρη, μέχρι το χάραμα στα στενά του χωριού (με σβησμένα τα εξωτερικά φώτα) από τρεις ομάδες νέων μουσικών των Ανωγείων.

Την Πέμπτη 22 Ιουλίου σειρά είχε η Μόρφω Τσαϊρέλη και ο Θόδωρος Καπετάνος με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και μουσικές από όλο τον κόσμο. Η Φιλώ Ραμαδάνη εμπλούτισε χορευτικά τη βραδιά. Μια κλασική χορεύτρια που χόρεψε σαν Αρετούσα…

Για τους φίλους της world μουσικής, ο βραζιλιάνος πιανίστας Antenor Bogéa και ο γάλλος κιθαρίστας Jean Philippe Crespin γέμισαν τη μουσική βραδιά με βραζιλιάνικα και bossa nova τραγούδια, ενώ θα ακολούθησε βραζιλιάνικη μουσικοχορευτική παράδοση με τον Jefferson Luiz Da Silva και την ομάδα του.

Και επειδή Κρήτη χωρίς τσικουδιά δεν γίνεται, την Παρασκευή 23 Ιουλίου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τσικουδιά, Κρήτης πνεύμα» από τις εκδόσεις Δοκιμάκη. Στο πρόγραμμα της Παρασκευής συμπεριλαμβάνονται επίσης, μουσική, χοροί και τραγούδια από την Κάτω Ιταλία με την ομάδα «Μεγάλη Ελλάδα» αλλά και Κρητικοί χοροί με το συγκρότημα του Θανάση Μαυρόκωστα.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 24 Ιουλίου μίλησε ο Αλέξης Κωστάλας με θέμα το χορό και τίτλο: «Μια φορά θυμάμαι…». Τα Υακίνθεια τίμησαν τον Αλέξη Κωστάλα, έναν άνθρωπο με υψηλή αισθητική και βαθιά γνώση.

Η Ταμίλα Κουλίεβα θα απήγγειλε Ρωσική ποίηση του 20ου αιώνα, ενώ συνοδεύτηκε από την Μαρία Μπιλντέα στην άρπα. Το πρόγραμμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε θεαματικά με τους παραδοσιακούς Αιγύπτιους χορευτές Al – Tannoura στο περιστρεφόμενο χορό των Σούφι.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου δύο διαφορετικά αλλά εξίσου γοητευτικά είδη χορού «έκλεισαν» τα φετινά Υακίνθεια. Πρόκειται για τους Αγγειοπλάστες και Περιστρεφόμενους χορευτές της Αιγύπτου στην αέναη περιστροφική κίνηση αλλά και την ομάδα έκφρασης Κρητικών χορών των αδελφών Μεγαλακάκη.

Να προσθέσουμε τέλος, πως από την Τετάρτη 21 μέχρι και την Κυριακή 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στον περίβολο του Αγίου Υακίνθου οι εξής εκθέσεις: «Τα δώρα του Ψηλορείτη»: Έκθεση προϊόντων του Ψηλορείτη με καλλιτεχνικό και εμπορικό χαρακτήρα. Προϊόντα Κρητικής διατροφής όπως τυροκομικά προϊόντα, μέλι και ρακί αλλά και παραδοσιακές στολές, κοσμήματα κ.α.

«Φωτογραφία»: Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα περσινά Υακίνθεια από τη γνωστή Ιταλίδα φωτογράφο Tiziana Bertacci.

«Ψηφιδωτό»: Μαντινάδες γραμμένες με χρωματιστές ψηφίδες από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Καλαγιά.

«Γλυπτική»: Έκθεση έργων της ομάδας του Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Μπολώνια, Νικόλα Ζαμπόνι.