Υακίνθεια 2006 – Γιορτές στα δάση του Ψηλορείτη

kalimagr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16


Για 9η συνεχή χρονιά τα "ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ" με όραμα, πίστη και σεβασμό, συνεχίζουν να παράγουν πολιτισμό.
Στη γεωγραφία και στους χάρτες της Κρήτης παρατηρούμε: "όρος Ίδη" (Ψηλορείτης). Ομηρικό όνομα που σημαίνει πυκνό δάσος. Στην αρχαία Τροία συναντάμε επίσης το όρος Ίδη.
Ο Ψηλορείτης για αιώνες έμοιαζε με πέτρινο δάσος. Τώρα στις σχισμές των βράχων του η φύση ανασκουμπώθηκε και άρχισε να πυκνώνει τις τάξεις των δέντρων. Οι χιλιόχρονοι πρίνοι και οι νεαροί ασφένταμοι άρχισαν να σκεπάζουν τον ουρανό μας. Τα κουδούνια των προβάτων, οι ντελικάτες αίγες, τα αγριοπερίστερα στις σπηλιές, τα σιγαρδέλια, οι αρφιχταλοί, η βασίλισσα πέρδικα, οι ταξιδεμένες κορφές από τους αλαφροπάτητους βοσκούς, τα σιωπηλά Μητάτα με τις μνήμες, όλα κοσμήματα στο στήθος του Ψηλορείτη.
Τα δέντρα που ταξιδεύουν, τα δέντρα που δεν ονειρεύονται, που φιλοξενούν το φεγγάρι στα κλαδιά τους, είναι εδώ για να μας υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου αλλά ισότιμο μέρος της δημιουργίας.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Κυριακή 23 Ιουλίου
Ώρα 20'30: Παρουσίαση του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη "Βαθιά αμίλητα νερά".
Ώρα 21'30: "Όταν ακούω Κρήτη". Ένα θέμα που συνδυάζει την παραδοσιακή κρητική μουσική με το χορό και την κινηματογραφική εικόνα. Aγνωστοι χοροί της Κρήτης από τους Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη (20/μελές χορευτικό σχήμα).

Δευτέρα 24 Ιουλίου
Ώρα 21'30: Συναυλία με τους Φίλιππο Πλιάτσικα, Μανόλη Φάμελλο, Ευσταθία και το συγκρότημα ΟΝΑΡ.

Τρίτη 25 Ιουλίου
Ώρα 20'30: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Βιδάλη "Τρυφερή είναι η ήττα".
Ώρα 21'30: Συναυλία της Μελίνας Ασλανίδου με τους Γιάννη Παπαζαχαριάκη και Μανώλη Καραντίνη. Εν συνέχεια θα χορέψει η Τουρκέν, γνωστή Tουρκάλα χορεύτρια απ' την Κωνσταντινούπολη.

Τετάρτη 26 Ιουλίου
Ώρα 20'30: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γραμματικάκη, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, "Η αυτοβιογραφία του φωτός".
Ώρα 21'30: Συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο και την Έλλη Πασπαλά.

Πέμπτη 27 Ιουλίου
Ώρα 21'30: Μικρόφωνο στους νέους μουσικούς των Ανωγείων.

Παρασκευή 28 Ιουλίου
Ώρα 20'30: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Σακελαράκη "Η γεύση μιας προϊστορικής ελιάς".
Ώρα 21'30: Συναυλία με τους Γιώργο Ανδρέου και Χρήστο Θηβαίο.

Σάββατο 29 Ιουλίου
Ώρα 21'30: Συναυλία Διονύση Σαββοπούλου με τους Γιώτη Κιουρτσόγλου και Σταύρο Λάντσια.

Κυριακή 30 Ιουλίου
Ώρα 20'30: Ο Λουδοβίκος παρουσίασε του βιβλίο του Αριστείδη Χαιρέτη "Λιγότερο από μια στιγμή".
Ώρα 21'30: Θεατρική παράσταση: "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ" από το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Πιερή. Στη συνέχεια συναυλία με τον Ψαραντώνη.

Παράλληλες δραστηριότητες - Από τις 22 ως τις 30 Ιουλίου στο χώρο του Αγ. Υακίνθου, η έκθεση "Τα δώρα του Ψηλορείτη". - Οργανωμένες επισκέψεις στο δάσος "Βρουλίδια".