Υακίνθεια 1999 – Η μάνα – γυναίκα, μορφή προσφοράς και δοτικότητας

001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012

Η μάνα – γυναίκα, μορφή προσφοράς και δοτικότητας, τιμάται στα“Υακίνθεια”, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα Ανώγεια, στις 2, 3 και 4 Ιουλίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε με την “Εκθεση παιχνιδιών του πολέμου και της Κατοχής”, από τη Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη (με τη στήριξη της γκαλερί Κανακάκη του Ρεθύμνου), στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ανωγείων του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Την Παρασκευή (2/7), στο Θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”,  πραγματοποιήθηκε βραδιά “αρχαίου” ελληνικού κινηματογράφου, στη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε ο παλιός κινηματογραφιστής του χωριού Γιώργης Κοντογιάννης (Ζαφειρογιώργης). Η μουσική ομάδα “Οκτάβα” παρουσίασε τραγούδια από τον κινηματογράφο. Τραγούδησαν οι: Αναστασία Μουτσάτσου, Ανδρέας Καρακότας, Σοφία Παπάζογλου, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη και Δημήτρης Υφαντής. Η βραδιά συνεχίστηκε στην πλατεία Μεϊντάνι, με ρακές, παραδοσιακά φαγητά και κρητικά τραγούδια.

Το Σάββατο (3/7), στο Θέατρο του βουνού, κάτω από τα άστρα και τα δέντρα και με το φως φαναριών λαδιού, μια γυναίκα αγρότισσα άνοιξε τη βραδιά με ένα παραμύθι.  Ακολούθηκσε αφιέρωμα στη μάνα, στο οποίο τραγούδησαν οι Νίκος Ξυδάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Αναστασία Μουτσάτσου, Νίκος Ζιώγαλας, “Ανεμος”, Δημήτρης Υφαντής, Σοφία Παπάζογλου, “Ομαδική Απόδραση” και Ανδρέας Καρακότας.

Τα “Υακίνθεια” έκλεισαν την Κυριακή (4/7), στο Θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” με χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων και άλλα συγκροτήματα.