Υακίνθεια 2008 – Με αγάπη στον Μάνο Ελευθερίου

coverfront
1GR
2GR
3GR
4GR
6GR
7GR
8GR
9GR
10GR
11GR
12GR
13GR
14GR
15GR
16GR
17GR
18GR
19GR
20GR
21GR
22GR
23GR
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 28 Ιουλίου
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με την έκθεση φωτογραφίας «Τα Ανώγεια σήμερα» του Δημήτρη Ταλιάνη καθώς και με έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ο Έρωτας Αρχάγγελος τραγουδάει λαϊκά» του Γιώργου Κόρδη στα καφενεία των Ανωγείων. Η βραδιά συνεχίστηκε με τη συναυλία του Βασίλη Λέκκα, ο οποίος ερμήνευσε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ η πρώτη μέρα έκλεισε με τον Ψαραντώνη, που μάγεψε την κρητική λύρα (όταν σε ηλικία 9 ετών την πρωτόπιασε στα χέρια του) μία συναυλία με τους γνωστούς αυτοσχεδιασμούς του.

Τρίτη 29 Ιουλίου

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων την τιμητική της είχε η σάτιρα για το ελληνικό τραγούδι, από τη Θεατρική Ομάδα των Ανωγείων. Στη συνέχεια ο ήχος της κιθάρας του Νότη Μαυρουδή πλημμύρισε το θεατράκι. Μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου και τον Παναγιώτη Μάργαρη οδήγησαν το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι με τίτλο "Μία νύχτα στους αιώνες". Ακούστηκαν έργα του συνθέτη από την εποχή του ΄60, αλλά και έργα του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, της Καραίνδρου, του Πιοβάνι και άλλων...

Τετάρτη 30 Ιουλίου

"Τα Λόγια και τα Χρόνια" (εμπνευσμένος από τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου), είναι ο τίτλος της συναυλίας του Γιώργου Ανδρέου, της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Κώστα Θωμαΐδη. Τους καλλιτέχνες πλαισίωσε η 30μελής Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη.

Πέμπτη 31 Ιουλίου

Η τέταρτη μέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στην ομάδα των Υακινθείων «Νέοι στο μικρόφωνο» . Τη σκυτάλη πήραν οι «Κρητικοί χοροί» με τον Θανάση Μαυρόκωστα και την ομάδα του, ενώ τη βραδιά συνέχισε μουσικά ο Γιάννης Χαρούλης. Με λίγα λόγια για το ελληνικό τραγούδι, έκλεισε η νύχτα, από τον στιχουργό Φίλιππο Γράψα.

Παρασκευή 1 Αυγούστου

Ο μήνας του Αυγούστου μπήκε με άρωμα από ...χρυσάνθεμα. Το βιβλίο «Ο καιρός των χρυσανθέμων», του Μάνου Ελευθερίου που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2005, έγινε μονόλογος από τον Λευτέρη Γιοβανίδη, ο οποίος υπογράφει τη θεατρική προσαρμογή και τη σκηνοθεσία. Η παράσταση ταξίδεψε στα Υακίνθεια με πρωταγωνιστή τον Τάκη Χρυσικάκο. Στη συνέχεια ο στιχουργός Θοδωρής Γκόνης, μίλησε για το ελληνικό τραγούδι, ενώ αργότερα η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου ερμήνευσε κλασσικά έργα.

Σάββατο 2 Αυγούστου

Τις εκδηλώσεις της προτελευταίας ημέρας των Υακινθείων άνοιξε ο τιμώμενος Μάνος Ελευθερίου με ομιλία για το ελληνικό τραγούδι. "Το να καθίσω να γράψω πέντε πράγματα για το ελληνικό τραγούδι, δεν έχει νόημα. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να κάνω έναν διάλογο με τον κόσμο, γιατί δεν ξέρω τί θα με ρωτήσουν και τί ενδιαφέρει να πω" λέει για την επαφή του με τον κόσμο ο Μάνος Ελευθερίου. Η «Ορχήστρα των χρωμάτων» υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη με σολίστ την Αλίκη Καγιαλόγλου και τον Βασίλη Γισδάκη, ερμήνευσαν τραγούδια από τη "Ρωμαική Αγορά".

Κυριακή 3 Αυγούστου

Για το ελληνικό τραγούδι μίλησε ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς. Η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε κινηματογραφικά με την προβολή του βραβευμένου σε διεθνή φεστιβάλ "Το Μυστικό του Λαβύρινθου" σε σκηνοθεσία Κρίστιαν Μπάουερ και Νίκου Νταγιαντά. Τις γιορτές των Υακινθείων έκλεισαν στη συνέχεια με συναυλία τους, η Μελίνα Ασλανίδου και η Ραλία Χρηστίδου.