Υακίνθεια 2007 – Στα σύννεφα του Greco

kallimaaigr
1gr
2gr
3gr
4gr
5gr
6gr
7gr
8gr
9gr
10gr
11gr
12gr
13gr
14gr
15gr
16gr
17gr
18gr
19gr
20gr


Από τις 18 έως τις 31 Ιουλίου τα «Υακίνθεια» έδωσαν το ραντεβού στον Αγιο Υάκινθο της Κρήτης μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι - αφιέρωμα στον El Greco με τίτλο «Στα σύννεφα του Greco».

Το μαγικό ταξίδι του EL GRECO στην πνευματικότητα, το φως από τα έργα του και την μεγάλη παγκόσμια πορεία του, η ανάγνωση των χρωμάτων του, που μας κοιτούν κατάματα, πότε αυστηρά και πότε ικετευτικά, εμπνέουν τα ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2007: τρεις παρουσιάσεις βιβλίων, τέσσερις διαλέξεις, δυο κινηματογραφικές ταινίες, δυο θεατρικές παραστάσεις, χορός φλαμέγκο σε συνάντηση με κρητικό χορό, συναυλίες τρεις παραδοσιακής μουσικής, εννέα με έντεχνο μουσικό ύφος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

18/7
Προβολή του πρώτου μέρους της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος». Για την ταινία θα μίλησε ο σκηνοθέτης.

19/7
Προβολή του δεύτερου μέρους της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος».

20/7
Ομιλία της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης και καθηγήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο.
Συναυλία με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico.

21/7
Μουσική και χορευτική συνάντηση του ισπανικού Flamenco με τον κρητικό χορό. Μια παράσταση με τους Compania flamenco Chiqui de Jerez και τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη.

22/7
Προβολή του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοϊτη για τη Φλέρυ Νταντωνάκη «Φλέρυ τρελή του φεγγαριού».

Συναυλία με τη Νένα Βενετσάνου. Παρουσιάστηκαν τα έργα του Μάνου Χατζιδάκι «Καπετάν Μιχάλης» και «Μεγάλος Ερωτικός» καθώς και τραγούδια από το ΚΑΦΕ ΓΚΡΕΚΟ. Μαζί της ο Παντελής Θεοχαρίδης.

23/7
Η Πέμυ Ζούνη στο έργο «Αιώνες μακριά από την Αλάσκα» του Άκη Δήμου. Μουσική σύνθεση και συμμετοχή στο πιάνο Θοδωρής Οικονόμου.

Συναυλία με τους Βασίλη Σταυρακάκη, Σπυριδούλα Τουτουδάκη και Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη).

24/7
«Συνομιλίες με το φως». Το αρχέγονο φως δια στόματος του Γιώργου Γραμματικάκη διηγήθηκε τα όσα θαυμαστά είδε και έζησε από τη γέννηση του Σύμπαντος μέχρι την εμφάνιση της ζωής. Τη διήγηση του συνόδευσαν με μουσικές και αυτσχεδιασμούς οι Γιώτης Κιουρτσόγλου και ο David Lynch.

25/7
Το θεατρικό εργαστήρι του πανεπιστημίου της Κύπρου παρουσίασε το έργο «Το άσμα του γιοφυριού».

Δύο νεανικές φωνές, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, σε τραγούδια της Μεσογείου και της κάτω Ιταλίας.

26/7
Παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Δραμουντάνη «Ο κόκκινος κάμπος».

«Ψαραντώνης εφ΄ όλης της ύλης» - Συναυλία με τον Ψαραντώνη.

27/7
Συναυλία με το Ισπανικό συγκρότημα Ruba Catalana D' Callaos.

28/7
Ομιλία του καθηγητή της αρχαιολογίας Γιάννη Σακελλαράκη με θέμα «Οι ουρανοί του Θεοτοκόπουλου ».

Συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κούτρα και Ρίτα Αντωνοπούλου. Παρουσιάστηκαν ο Σταυρός του Νότου και άλλα έργα του συνθέτη.

29/7
Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του μεγάλου Ανωγειανού λυράρη Μανόλη Πασπαράκη, έργο του Ιταλού καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Μιλάνου Νικόλα Ζαμπόνι.

Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή της ιατρικής Ορέστη Μανούσου «Οι παλιοί Ανωγειανοί».
Συναυλία-αφιέρωμα στον λυράρη Μανόλη Πασπαράκη. Συμμετείχαν γνωστοί μουσικοί των Ανωγείων.

30/7
Συναυλία του «Κουαρτέτου των Αισθήσεων και των Παραισθήσεων» με έργα Μάνου Χατζιδάκι, Rene Aubry και Nicola Piovanni. Επιμέλεια και ενορχήστρωση Θοδωρής Κοτεπάνος.

31/7
Ομιλία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο.

Συναυλία με τους Σωκράτη Μάλαμα και Αλκίνοο Ιωαννίδη.