Υακίνθεια 2001 – Αφιερωμένα στο Δία και στο ιερό σπήλαιο του Ψηλορείτη

cover final
selida 2final
selida 3final
selida 4final
selida 5final
selida7final
selida 6final
selida 8final
selida 9final
selida 10final
selida 11final
cover back

Αφιερωμένα στο Δία και στο ιερό σπήλαιο του Ψηλορείτη, τα  Υακίνθεια 2001 που ξεκίνησαν την 1η και και έληξαν την 8η Ιουλίου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Κυριακή 1 Ιουλίου
Θεατρικό δρώμενο :  Το Εργαστήρι Θεάτρου του Δήμου Ηρακλείου παρουσίασε το δρώμενο "Γιορτινή μέρα" βασισμένο στις Βάκχες του Ευριπίδη, στις 9.30 το βράδυ, στην πλατεία "Μεϊντάνι" των Ανωγείων.
Δευτέρα 2 Ιουλίου
Τέλεση Εσπερινού στο Ναό του Αγίου Υακίνθου.
Τρίτη 3 Ιουλίου
Τέλεση Θείας Λειτουργίας.
Πέμπτη 5 Ιουλίου
Προβολή κινηματογραφικής ταινίας
"Ιδαίου Μύθοι", έργο του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη στην πλατεία "Μεϊντάνι" στις 9.30 το βράδυ. Παρουσίαση από τον Ρένο Χαραλαμπίδη.
Μουσική εκδήλωση
Στον ίδιο χώρο το βράδυ ο Ψαραντώνης παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση το μουσικό του έργο "Ριζίτικα".
Παρασκευή 6 Ιουλίου
Μουσική - θεατρική παράσταση
Στη θέση "Κουραδόβρυση" κοντά στην εκκλησία του Αγίου Υακίνθου στις 8.00 το βράδυ έγινε η κεντρική εκδήλωση των "Υακινθείων". Κάτω από το βλέμμα του χάλκινου προσώπου του Δία, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικόλα Ζαμπόνι, ο Γιάννης Φέρτης  απήγγειλε ύμνους στη γη, τους Κουρήτες και τον Δία, όσο οι τυμπανοκρούστες τοποθετημένοι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του βουνού δημιούργησαν μυσταγωγική ατμόσφαιρα, χτυπώντας τα τύμπανα.

Παλιοί και νέοι χορευτές, Σολίστες παραδοσιακών κρητικών οργάνων (λαούτο, βιολί, ασκομπαντούρα, λύρα, μαντολίνο) παρουσίασαν την υψηλή τέχνη τους.

Τους "Διαλόγους Θεών του Ολύμπου" του Λουκιανού παρουσίασαν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Πολυχρονίδη και ο Κωνσταντίνος Λάγκος.
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τσάι του βουνού και παξιμάδι.
Σάββατο 7 Ιουλίου
Επιστημονικό Συμπόσιο
Οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα: "Ο Ζεύς στην ιστορία και στο μύθο". Χαιρέτησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Νικολάου.
Συμμετείχαν: Ναννώ Μαρινάτου "Η βρεφική ηλικία του Διός", Νίκος Σταμπολίδης "Ιδαία λατρεία κατά την πρώιμη εποχή του σιδήρου", Αγγελική Κοτταρίδη "Οι έρωτες του Διός", Αθηνά Καβουλάκη "Μουσική και τελετές του Διός στην Κρήτη", Μιχάλης Πασχάλης "Ο καλλιμαχικός Υμνος στον Δία", Einar Thomassen "Ο Ζεύς και η Αθηνά στους Μύθους των Γνωστικών", Δημήτρης Κυρτάτας "Ο Ζευς των Χριστιανών", Γιώργος Ζωγραφίδης "Οπαντοκράτωρ Ζευς του Πλήθωνα".
 

Μετά τη λήξη της ημερίδας ακολούθησε η προβολή της ταινίας “Αγέλαστος Πέτρα” παρουσία του δημιουργού της σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσαφτή.
Παρευρέθησαν οι σκηνοθέτες: Αλέξης Δαμιανός, Γιάννης Σμαραγδής, Δήμος Αβδελιώδης και οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης, Ντίνα Κώνστα, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Τζομπανάκη, Μηνάς Χατζησάββας, Ρένος Χαραλμπίδης και η Γιώτα Φέστα.

Από τις 30 Ιουνίου μέχρι 8 Ιουλίου λειτούργησαν οι ακόλουθες εκθέσεις:

Εκθεση αντιγράφων Αρχαιολογικών έργων, στην πλατεία “Μεϊντάνι” των Ανωγείων. Επιμέλεια – εποπτεία Θόμης Σαββόπουλου Αρχαιολόγος.
Εκθεση πλαστικής του χώματος με αγγειοπλάστες από το χωριό Μαργαρίτες Γιώργου Δαλαμβέλα και Μαρινίκης Μανιά, που πλάθουν με τους Μινωικούς τρόπους. Ξόμπλια της ζωής από γυναίκες των Ανωγείων, στο χώρο του Αγίου Υακίνθου, Επιμέλεια Αγάπης – Σκουλά Ψηστάκη.
Εκθεση Υφαντικής με σύνθεση σπάνιων υφαντουργημάτων της Ελένης Ξημέρη από τα Ανώγεια, επίσης στο χώρο του Αγίου Υακίνθου.